Humor foran hukommelse!

19 mars 2019 | blogg | Ingen kommentarer

Normalt er det stille rundt frokostbordet på Sagenehjemmet, men da klokkeklovnene kom på besøk, ble det riktig så livlig.

Men hvem er egentlig disse klokkeklovnene?
Klokkeklovnene startet opp i 2010, og har mange klovner som besøker sykehjem og mennesker med demens rundt omkring i Norge, som de gjorde en fredag formiddag på Sagenehjemmet. Deres mål er nemlig å fremme glede og forbedre livskvaliteten til mennesker som lever med en demenssykdom.

Demens gjør det vanskeligere å få kontakt med omgivelsene. For pårørende og helsepersonell er det vanskelig å finne aktiviteter som oppleves som gode positive opplevelser. For personer med demens kan fellesunderholdning og aktiviteter oppleves som støyende, forvirrende og slitsomt. Eldre mennesker med demens trenger å bli sett i sin egen opplevelsesverden. Når ord og tale ikke lenger fungerer som før kan det være godt å møte noen som kommuniserer på andre måter, står det på hjemmesiden til klovnene.
– Vi er her for å skape gode øyeblikk mellom beboerne og oss, forteller de.

Under besøket på Sagenehjemmet blir de fort enige om at både hu mor og ikke minst humor, er noe av det viktigste i livet. Uansett hvor man er i livet.

– Er du en ekte mann, klovnen? Eller kanskje en ektemann? lurer en av damene på, som selv bekrefter at hun i hvert fall er en ekte kvinne.

Det blir latter, smårappe meldinger hit og dit, og ikke minst veldig hyggelig. Dette er jo et klart tegn på at selv om man ikke husker alt så godt lenger, betyr det på ingen måte at man ikke har humor!

Til felles med klokkeklovnene, har Jodacare stor respekt for de eldres livsvisdom, og ønsker at de skal komme i førersetet. Med denne type tilnærming, vil det som oppfattes som «feil» blir i denne verden endret til «suksess». Frykt, uro og forvirring hos eldre med demens blir forandret til lettelse, glede og trygghet.

Et sitat fra en av beboerne til de besøkene klovnene på Sagenehjemmet vi synes var så fint: «Du, så kjempefin stemme du har, og myke hender har du også. Det er så fint å holde noen i hånden».

Det handler om å sammen skape det gode øyeblikket og den gode opplevelsen i hverdagen. Dette er noe vi i Jodacare ønsker å bidra til, i likhet med klokkeklovnene. Vi vil tørre å påstå at latter og glede forlenger livet og skaper en god hverdag for de eldre!
(Kildene til denne artikkelen er hentet fra:
Sageneavis.no og klokkeklovnene.no sine hjemmesider).

Flere innlegg

Siste fra Facebook

Ingen nylige Facebook-innlegg