Pårørende - en ressurs

Historien bak Jodacare startet da gründeren vår, Kristil, hadde et behov. Moren til Kristil har Alzheimers, og får hjelp av hjemmesykepleien. Som pårørende ønsket Kristil mer informasjon om hva som skjedde i livet til moren hennes, da moren på grunn av sykdommen kan ha problemer med å formidle dette selv.

Mange pårørende ønsker å bidra og fremdeles være en aktiv del av deres kjæres liv, selv om de mottar offentlige helsetjenester. Pårørendeomsorg står for en betydelig andel av totale omsorgstimer gitt i dag, og er derfor en viktig ressurs for det norske velferdssamfunnet. Med den kommende eldrebølgen vil det bli vanskeligere å dekke behovet for arbeidskraft i helsesektoren, og behovet for pårørendeomsorg vil derfor være en viktig del av omsorgsbildet også til fremtidens eldre. 

“ De pårørende er en viktig ressurs- de må bare få vite hva som skjer”

– Leder i omsorgsbolig

Selv har jeg bakgrunn fra flere år som ferievikar i hjemmesykepleien, og har lettere for å vurdere Jodacare fra perspektivet til helsepersonell. Det er viktig å påpeke at økt informasjonsflyt mellom pårørende og helsepersonell ikke handler om å overvåke den jobben helsepersonell gjør. Derimot vil økt informasjon være et viktig utgangspunkt for at de pårørende i større grad kan bidra. La meg illustrere med et eksempel:

På jobb i hjemmesykepleien er det ikke uvanlig at en tjenestemottaker ikke er sulten ved middagsbesøket. Som ferievikar er dette noe jeg har erfart selv. Ernæring, som vi alle vet, har så enormt mye å si for funksjonsnivået til oss mennesker. Om pårørende får vite i god tid at deres kjære ikke har spist har de muligheten til å plukke opp ballen selv senere på dagen. Enten om de kommer på besøk og kan servere middagen, eller kan komme med en påminnelse over telefon. 

Om pårørende ser at middagen utsettes ved jevne mellomrom har de også muligheten til å komme med råd til helsepersonellet som er innom. Det er tross alt de som kjenner tjenestemottaker best, og vet kanskje hva det er som skal til for at maten skal friste litt ekstra. Sistnevnte mulighet for råd vet jeg av erfaring at kan være gull verdt for at jeg som helsepersonell kan gjøre en best mulig jobb. 

Jodacare ønsker nettopp å øke muligheten for samarbeid mellom helsepersonell og pårørende som tar hånd om samme tjenestemottaker. Ved muligheten for korte, digitale meldinger håper vi at det vil bli lavere terskel for å kommunisere mellom disse gruppene. Dette for å gi mottaker av helsetjenester en mer helhetlig hverdag, og bidra til best mulig omsorg ved å ta samtlige ressurser rundt et menneske i bruk.

Forrige
Forrige

Påskeferie - hva nå?

Neste
Neste

Ferie - hva nå?