Bedre samarbeid gir mer fornøyde pårørende
I beboer- og pårørendeundersøkelsen for sykehjem som Helseetaten i Oslo kommune har gjennomført for 2016 var det mange spennende funn. Kanskje spesielt interessant lesing var det for oss under temaet “Kommunikasjon og samarbeid mellom beboere, pårørende og personalet”.
“De kan bli bedre på kommunikasjon. Noen må ta ansvar og sørge for at alle som er på jobb får beskjeder og leser informasjon som er skrevet i boka” – Pårørende
Tydelige ønsker
I undersøkelsen kommer de pårørende med noen tydelige ønsker til forbedringer:
De ønsker mer informasjon om hvordan deres nære har det og hvilke aktiviteter de deltar på i det daglige. Denne informasjonen vil de ha uoppfordret.
Noen opplever også at det er vanskelig å komme i kontakt med sykehjemmet når de ringer.
Beskjeder fra pårørende glemmes eller blir ikke formidlet videre til resten av personalet.
De pårørende ønsker å oftere bli spurt til råds om omsorgen som gis deres nære. Det er jo tross alt de som kjenner dem best.
Et interessant funn i undersøkelsen var at de pårørende som opplever at samarbeidet med sykehjemmet fungerer bra, også scorer høyt på hvor trygge de er på at sine kjære blir godt tatt hånd om, hvilken tillit de har til de ansattes kompetanse og opplevelsen av at de blir involvert i omsorgen til sine kjære. Undersøkelsen viser også at de sykehjemmene som har mest fornøyde pårørende er de som jobber aktivt med å informere og involvere de pårørende.
Men dette er vel egentlig ikke så rart?
Får du som pårørende et bilde som viser hva Gamlemor har gjort i dag er det lettere å kjenne deg trygg på at hun blir tatt godt vare på. Har du en hyppig dialog med de ansatte kjenner du deg sikker på deres kompetanse. Har du muligheten til å dele livshistorien til Gamlemor er du trygg på at de ansatte ser henne for den hun er, og vet at de kan bruke din kunnskap som ressurs i hennes omsorg.
Vi i Jodacare mener at digital kommunikasjon er en spennende løsning for å bedre kommunikasjonen og samarbeidet mellom de pårørende og sykehjemmet. Dette vinner alle på. De pårørende slipper å engste seg for sine nærmeste, og sykehjemmet opplever mer fornøyde pårørende. Og viktigst av alt: Gamlemor opplever en større trygghet og ro da omsorgen rundt henne blir mer sammenhengende.