Kristil Håland Kristil Håland

Se meg!

iStock-1173577629.jpg

Vi har alle et grunnleggende behov for å føle oss anerkjent og sett. Din følelse av hvem du er blir påvirket av i hvilken grad du blir bekreftet av andre mennesker. Dette handler ikke nødvendigvis om å bare motta ros og skryt fra andre, men om at noen aktivt viser at de ser deg og anerkjenner deg. Når noen ikke legger merke til deg og ikke viser tegn til at de har sett deg, vil mange føle et ubehag. Denne reaksjonen er naturlig, da behovet for å bli sett nettopp er så viktig for oss.

Bekreftelse via sosiale medier

Sosiale medier har åpnet opp for nye muligheter for bekreftelse av vår identitet. I dag kan du dele og poste for å vise hvem du er, hva du mener og hvilke sosiale grupper du identifiserer deg med. Ifølge undersøkelsen Norsk Mediebarometer 2016 utført av SSB bruker 7 av 10 nettbrukere Facebook i løpet av et døgn. Å dele på Facebook er i følge en undersøkelse gjort av PEW Research Center hovedårsaken til at rundt halvparten av oss bruker Facebook. Å dele på sosiale medier har dermed blitt en  populær og utbredt mulighet for identitetsbekreftelse på nettet.

Ikke alle har mulighet til å bruke sosiale medier som Facebook til å bekrefte sin identitet. Hvis du for eksempel ikke har språk eller har en utviklingshemning kan dette hindre deg i å delta på sosiale medier. Behovet for å dele er der likevel. Har Petter lært noe nytt på jobb er det gøy å vise dette til de andre i boligen. Scoret han mål på fotballkampen er det kult å kunne dele dette med mamma og pappa.

En løsning

Med vår løsning Jodabook, som er en forenklet og tilpasset versjon av Jodacare, åpner vi opp for at Petter selv kan delta i dialogen rundt seg. Tjenesten kobler Petter sammen med personalet og familien, og lar ham dele bilder, se bilder andre har tatt av seg selv eller situasjoner han har vært i. Tjenesten ligner også på sosiale medier ved at en kan få likes på det som blir lagt ut. Mangler man språk kan man få teksten opplest gjennom løsningen vår. 

Jodabook gir tjenestemottakere muligheten til å få  anerkjennelse og bekreftelse på sin identitet i et trygt miljø. Dette er et grunnleggende behov for alle mennesker. Jodabook er i tråd med vår visjon om livskvalitet og verdighet for mennesker med behov for omsorg. Vi er derfor stolte over at Jodacare nå inkluderer denne funksjonen i sin tjeneste, og gleder oss over mulighetene dette gir for våre brukere. 

Les mer
Kristil Håland Kristil Håland

Stress hos familien påvirker omsorgen

Det kan oppleves som vanskelig og stressende å være pårørende til en person med en demensdiagnose. Hverdagen blir annerledes, og det kan være trist å se en man er glad i forandre seg og miste evnen til å ha en selvstendig hverdag. Når helsepersonell blir involvert kan også flere pårørende oppleve at de mister kontrollen over omsorgen. Kommunikasjonen mellom helsepersonell og pårørende fungerer ofte dårlig, og dette gir ekstra stress i hverdagen.

Stress påvirker omsorgen

Dette stresset er ikke bare vondt for den pårørende, men det kan også ha stor innvirkning på hvordan personen med demens selv har det. Blir man møtt med at de rundt seg har det vanskelig, kan det føles vondt. En studie utført ved University of California, Berkeley, fant at det i noen tilfeller kunne det virke som om personer med en demensdiagnose fikk forverret helse dersom deres omsorgspersoner var mentalt stresset. Studiet så blant annet en tendens til at økt mentalt stress hos pårørende kunne føre til en tidligere bortgang for personen med demens. 

Dette studiet viser hvor viktig det er å ivareta den mentale helsen til de pårørende. Både for deres egen del, men også for å sikre helsen til personen med demens.

Bedre kommunikasjon for mindre stress

Å bedre kommunikasjonen kan altså ha positive ringvirkninger for både pårørende og personer med demens. Vi i Jodacare ønsker å være et positivt bidrag for at pårørende kan kjenne seg tryggere og roligere i hverdagen. Ved å forbedre kommunikasjonen mellom helsepersonell og pårørende vil de få mer informasjon om omsorgen som gis sine kjære. Dette kan lette noe av bekymringen, og gjør det enklere å gi helhetlig og verdig omsorg til personen som trenger støtte. 

For å lese mer om studien: http://news.berkeley.edu/2017/06/26/caregiver-mentalstress/

Les mer
Kristil Håland Kristil Håland

Bilder gir bedre samtaler

iStock-638784984.jpg

Når et familiemedlem har fått en demensdiagnose er det viktig å fremdeles ta seg tid til å ha fine øyeblikk sammen. Vi har alle et behov for å bli sett og hørt. Om personen glemmer behøver man kanskje å tilrettelegge samtalene slik at han eller hun fremdeles opplever glede og mestring i hverdagen. 

Bilder gir fine stunder

Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen er det flere ting man kan gjøre for å få bedre flyt i samtalen. De trekker blant annet frem at det å se på gamle fotografier sammen kan bidra til fine stunder. Slik kan personer med demens bli minnet på mennesker de har kjent, og steder de har vært. Det er en god følelse å få anerkjennelse for livet man har levd. 

Nasjonalforeningen trekker også frem at det er viktig å for personen med demens å se på bilder av seg selv og sine nærmeste. Slik bygger man en følelse av identitet og egenverd. Dette er et viktig behov som alle mennesker har. 

Dette er også helt i tråd med hva vi i Jodacare jobber med. I vår løsning kan man dele bilder som det kan være fint å ta fram i ettertid. Disse kan brukes som utgangspunkt for en fin prat. Vi har fått tilbakemeldinger fra de som bruker Jodacare i dag om at bildene gir økt kvalitet på samtalene. Slik ønsker vi å bidra til en bedre hverdag for personer med demens og deres omsorgsgivere.

Les mer
Kristil Håland Kristil Håland

Å dele de fine historiene

Line Kirkemo forteller: som tidligere ansatt i hjemmetjenesten har jeg sett og opplevd mye. Jeg har truffet mange fantastiske mennesker, både blant de jeg har besøkt og mine kollegaer. Når hjemmetjenesten trekkes fram i media er det dessverre oftest fokus på de negative historiene. De fine historiene har en tendens til å bli glemt. 

De fine historiene

Men de finnes. Jeg har opplevd kollegaer som i en hektisk arbeidshverdag allikevel tar seg tid til å virkelig se de menneskene de møter. De som, hvis har muligheten til det, tar seg tid til å gjøre det lille ekstra for å skape bedre dager for dem de besøker. Det kan være å lage noe ekstra godt å spise, ta en gåtur i nabolaget eller sette seg ned for en skikkelig god prat. Jeg har sett en genuin omsorg for andre mennesker.

Det som derimot skjer om Gamlemor glemmer er at disse historiene sjelden når familien hennes. De opplever kanskje at Gamlemor stort sett sitter i den samme kroken hver gang de er på besøk. Om de spør hva hun har gjort sier hun kanskje “ingenting”, fordi hun ikke husker. Da er det som pårørende lett å bli frustrert.

Muligheten til å dele

Med Jodacare kan omsorgsgivere selv dele sine historier med familien gjennom tekst og bilder. Slik får de muligheten til å vise den gode omsorgen de gir, og få anerkjennelse for dette.  

Les mer
Kristil Håland Kristil Håland

Selvstendige og forutsigbare dager

Det å kjenne seg trygg er et grunnleggende behov for oss mennesker. Forutsigbarhet i hverdagen er for mange viktig for å kunne kjenne seg trygg. Når du står opp om morgenen har du stort sett grei oversikt over dagen som kommer. Du vet om du skal på skole, jobb, trening eller andre aktiviteter. Det kjennes trygt. 

Om en person har behov for støtte i hverdagen er det derimot ikke alltid like lett å holde oversikten over de daglige gjøremålene. Det gjør at hverdagen kan oppleves mindre forutsigbar. Da er det selvfølgelig fint å kunne støtte seg på de rundt seg for å holde oversikt, men det gir enda større mestring å kunne ha denne oversikten selv. 

Forutsigbare dager med egen kalender

Da vi i Jodacare lanserte Jodabook sommeren 2017 var en egen kalender et ønske vi hadde fått fra flere av våre brukere. En kalender som gir personen selv mulighet til å holde oversikt over hva som skal skje i livet deres i dag, og når det skal skje. Med bilder som beskriver aktiviteten, og tekst som kan leses opp av telefonen er det lettere å holde oversikten selv. Slik er det mulig å være mer selvstendig i sine daglige gjøremål.

Bygge sin identitet

Personer med utviklingshemming har ikke samme mulighet til å finne ut av og bygge sin identitet. Det er noe som tar tid og som utvikler seg hele livet. Ved å selv kunne dokumentere livet sitt ved å ta bilder av det man er opptatt av så vil det være enklere for nye bekjentskaper, eller ansatte som møter deg, å bli kjent med hvem du er.

Gleden av å glede seg

En slik kalender gir ikke bare oversikten som gjør det mulig å kjenne seg tryggere og mer selvstendig i hverdagen. Den tilbyr også gleden av å glede seg til de fine og morsomme tingene som skal skje. Om tid er et abstrakt begrep, kan det være forvirrende å vite at tante kommer på besøk om en uke. Et bilde av tante på dagsplanen for i morgen kan derimot gi tid til å glede seg til besøket. Det er hyggelig!

Jodabook er en versjon av Jodacare som er tilpasset behovet til personer med utviklingshemming. Brukere av Jodacare kan gratis benytte seg av denne løsningen som en del av kommunikasjonen. 

Les mer
Kristil Håland Kristil Håland

Det lønner seg å betale for sikkerhet

Hvorfor kan vi ikke benytte oss av en av de gratis tjenestene som finnes på markedet i dag?

Vi i Jodacare har utviklet en digital kommunikasjonsløsning for helsepersonell og pårørende. I vår løsning kan man enkelt dele dagligdagse hendelser og informasjon. Dette gjør at man kan gi bedre, mer helhetlig omsorg til personer som ikke selv klarer å dele informasjon med sine omsorgsgivere. 

Et av våre mål er at Jodacare skal være så enkelt som mulig å bruke. Derfor minner den om de sosiale mediene som mange av oss benytter seg av i det daglige. Med funksjoner som beskjeder, bilder, delt kalender og personlige profiler er det lett å sammenligne den med eksisterende gratisløsninger.

Så, hvorfor skal man benytte seg av en løsning som tar betalt?

Det er en sårbar gruppe mennesker som det skal deles informasjon om i Jodacare. Vår løsning brukes blant annet rundt personer med demens eller utviklingshemming. Da er det viktig med personvern og sikkerhet.

Mange glemmer at det de store, gratis løsningene lever av er nettopp informasjonen du som bruker legger inn i systemet. Du har altså svært liten garanti for at den dataen du legger inn i deres systemer ikke blir solgt videre til kommersielle aktører.

I Jodacare er det du som bruker som eier den informasjonen du legger inn i systemet. Du kan være trygg på den kun deles med de personene som skal se den. Informasjonen og bildene av din kjære forblir private. På denne måten er du sikker på at du som omsorgsgiver kan kommunisere trygt. Det mener vi er viktig.

Les mer